Tuesday, October 11, 2011

Одне весілля

Вчора, мені пощастило провести Майстер-клас на весіллі. Приємно, що не всі їдуть святкувати це свято на Балі чи в Тайланд. Подружня пара була з Росії, весілля було в українському стилі, проходило в ресторані "Курені". Колориту додавала українська музика, страви...і мої мотанки :)


Частина лялечок була вже готова на подарунки гостям. Інша ж була у вигляді заготівок, з яких кожен бажаючий міг навчитися і створити власну мотаночку. Скажу відверто, я була здивована наскільки активно люди почали мотати мотанок...те, що було розраховано на 2-3 години, зробили за годину. Хтось брав гових мотаночок на подарунки своїм дітям, хтось як оберіг у свою родину, хтось хотів пізнати історію і технологію, щоб потім зробити власну. Майже всі, хто зробив мотанку власноруч взяв ще й готовий набір, щоб зробити ще одну вдома :)) Як завжди активну участь приймали не тільки дорослі, а й діти :)

 
Коли підійшли наречені...залишилось останні два набори :) Тож окрім звичайних мотаночок ми з ними зробили ще й лялелок "Неразлучників", яких дружина прикрасила яскрави стрічками... Хай їм щастить!

Неразлучники - це ляльки, які традиційно робили до весілля. Весільному поїзду наші предки приділяли особливу увагу. Адже саме, залишаючи стіни рідної домівки, наречений  та наречена ставали особливо доступними для заздрісних поглядів та злих підступів чаклунів. Весільний поїзд петляв обхідними шляхами, обманюючи духів і, замітаючи сліди; на його шляху будувалися різні перешкоди, щоб, знову-таки, захистити молоду сім'ю від лихого ока ... Потужним захистом проти злих сил вважалися весільні ляльки-Неразлучники, які підвішувалися попереду воза молодят. Дві  ганчіркові ляльки, які уособлюють собою чоловіче і жіноче. Ця традиція (видозмінена) зберігалася і в радянський час. На капот весільної машини саджали  ляльку у наряді нареченої. Причому, якщо машина, як правило, бралася напрокат - то ляльку на прокат не брали - купували самі. 


Читайте також:
Cім мотанок для кожної  дівчини
МК Нитяная мотанка - How to make threads dolls
МК Мотанка "Капустка" - How to make a folk doll

2 comments:

  1. Веселенька компанія вийшла. Оце всі ці ляльки ви на весіллі зробили?

    ReplyDelete
  2. Так, це були подарунки для гостей: частина була вже готова, а інша у наборах. Так, кожен бажаючий міг зробити свою дялечку разом зі мною :)

    Цікаво, що розраховували 1 гість= 1 лялька, а на практиці 1 гість робив лялечку зі мною, ще й просив два набори, щоб зробити потім ще :) Тож матеріалу ледь вистачило для молодят, які підійшли вже під кінець :)

    ReplyDelete